Blog

Vorige week kreeg ik de vraag: hoe kan ik mijn kind goed voorbereiden op de komst van zijn zusje? broertje of zusje

Het lijkt soms zo gewoon, dat er een kindje bijkomt, maar voor het eerste kind is het een grote verandering. De plek die hij of zij had, moet ineens gedeeld worden.

Het is daarom belangrijk om je kind goed voor te bereiden op de komst van zijn broertje of zusje.

 • Vertel je kind dat hij een broertje of zusje krijgt: dit kun je het beste doen na 12 weken, dan is de onzekere periode meestal voorbij en begint de buik te groeien. Er zijn een hoop kinderboeken te vinden over het krijgen van een broertje of zusje, die je als ondersteuning bij het vertellen kunt gebruiken.

(boekjes voor peuters: Bobbi krijgt een broertje, Kleine Pluis, Biba baby boek, Wat zit er in je buik, mama? 4-8 jaar: een baby op komst, de bengels een broertje of zusje, jaha! Ze is liehief!)

 • Laat je kind eraan wennen dat er een nieuwe baby komt, laat hem eens meegaan naar de verloskundige of het ziekenhuis voor een algemene controle.
 • Betrek je kind bij het inrichten van de kinderenkamer of uitzoeken van kleertjes, dit zorgt er ook voor dat hij/zij zich betrokken voelt.
 • Zorgt de geboorte van het kindje voor grote veranderingen voor je kind, zoals bijvoorbeeld een ander bed of nieuwe kamer? Voer die veranderingen dan al ruim voor de geboorte uit, zodat je kind de tijd heeft om te wennen, voordat de baby komt. Vertel je kind dat hij/zij al groot is en nu dus een kamer krijgt voor grote kinderen.
 • Zijn er andere baby’s in je omgeving? Ga gerust eens langs, zodat je kind een klein beetje kan ervaren hoe het is met een baby.
 • Je kunt je kind ook voorbereiden door eens zwangerschapsfoto’s van de zwangerschap van hem/haar en  baby foto’s van hem/haar te bekijken samen.
 • Laat je kind zowel voor als na de geboorte weten dat je trots bent op wat hij/zij allemaal al kan.

Na de geboorte:

 • Het kan best zijn dat je kind anders reageert dan je zou verwachten bij het zien van haar broertje of zusje. Betrek je kind erbij. Kinderen vinden het leuk om te kijken of helpen bij bijvoorbeeld het verschonen van de baby.
 • Neem na de geboorte ook regelmatig de tijd om af en toe eens apart met je andere kind iets te doen. De verdeling van de aandacht is belangrijk.
 • Plan kraamvisite ook op momenten dat je andere kind(eren) niet thuis is. Veel visite kan onrust met zich meebrengen, de aandacht gaat vaak uit naar de baby. Plan regelmatig rust met alleen je gezin.
 • Kinderen kunnen ander gedrag gaan vertonen. Ze kunnen terugvallen in oud gedrag; bijv. broekplassen, niet in hun eigen bed willen slapen. Het kan ook zijn dat ze sneller boos of van streek zijn. Het is belangrijk om je kind dan te bevestigen in het gevoel. Het is ook moeilijk voor hen om de aandacht te delen en ze mogen ook boos of verdrietig zijn. Daarnaast hebben kinderen ook juist dan behoefte aan duidelijke grenzen en is het ook belangrijk om ook consequent te zijn in wat wel en niet mag.
 • Neem de tijd om positieve reacties van je kind naar de baby te prijzen. Laat zien dat je ervan geniet en dat je trots bent op hoe hij/zij dan met zijn broertje/zusje omgaat
 • Het krijgen van een broertje of zusje is bijzonder, maar probeer ook je normale regelmaat vast te houden, zodat het leven van je kind niet totaal op zijn kop staat. Houdt vaste structuur vast. Gaat de oudste naar school, peuterspeelzaal of kinderdagverblijf, laat dat dan zo doorgaan. Een zo normaal mogelijk ritme geeft je kind ook rust en veiligheid.

Heb je andere vragen over dit onderwerp of andere opvoedvragen, waarbij je graag hulp wilt? Neem contact met ons op via het contactformulier. Wij helpen graag.
———————————————————————————————————————————————————————————————————————–


Hoe kan je als ouder je kind helpen als hij/zij gepest wordt?
IMG_4384
Wat is pesten?        

Pesten is iets wat helaas nog vaak gebeurd op scholen of buiten. Pesten is gedrag waarbij iemand herhaald en gedurende lange tijd door anderen op een vervelende manier benaderd wordt,  wat kan lijden tot fysieke verwonding of psychische beschadiging.

Sinds de opkomst van internet is cyberpesten ook een onderdeel van pesten. Cyberpesten is digitaal pesten, waarbij kwetsende of bedreigende teksten worden gebruikt.

Oorzaak van pesten:

Vaak wordt sociale onhandigheid , afwijkende kleding of een ander uiterlijk gezien als aanleiding voor het pesten. Dit is vaak kwetsend voor de slachtoffers. Iedereen kan slachtoffer worden van pesten, want een verschil is snel gemaakt, omdat iedereen anders is.

Het komt wel eerder voor bij nieuwe kinderen in de klas of wanneer een nieuwe klas gevormd wordt. Ook richt pesten zich vaak op iemand van een ander afkomst (racisme) of geloofsovertuiging.

Sommige kinderen pesten omdat ze niet goed weten hoe ze anders met hun agressie moeten omgaan. Ze weten niet hoe ze conflicten moeten oplossen. Ook wordt er gepest als kinderen bij een groep willen horen.
Er zijn kinderen die zo slecht in hun vel zitten dat ze anderen pesten om zichzelf beter te voelen.
Kinderen die minder weerbaar zijn, (die sneller huilen of van streek zijn) lopen het risico dat ze sneller gepest worden.

Gevolgen van pesten:
Kinderen die gepest worden krijgen hebben vaak weinig zelfvertrouwen. Zijn bang om niet geaccepteerd te worden en hebben daarmee ook moeite met het aangaan van contacten. Ook kunnen deze kinderen lichamelijke klachten krijgen, zoals hoofdpijn, buikpijn. Slaappproblemen en bedplassen kan ook tot de gevolgen horen. Een kind gaat met tegenzin naar school en trekt zich vaker terug. Er zijn weinig contacten met andere kinderen.IMG_4399

Hoe kan je je kind helpen als je hij/zij gepest wordt?

 • Luister naar wat je kind over het pesten verteld. Vat samen wat hij/zij verteld. Vraag na wat er precies gebeurde en hoe hij/zij er zelf op gereageerd heeft. Probeer te achterhalen of dit al vaker is gebeurd.
 • Vraag naar het gevoel en geef hierin erkenning door te herhalen en te benoemen dat het vervelend is. Benoem ook dat er een oplossing gezocht moet gaan worden. Probeer zelf rustig te blijven e niet te oordelen over de situatie.
 • Uitleg geven: leg uit waar pesten vandaan kan komen. (stoer gedrag, zelf onzeker te zijn en er graag bij te willen horen, niet weten hoe om te gaan met moeilijke momenten en daarom agressie te uiten etc.)
 • Oplossingen bedenken: Maak een lijstje met eventuele oplossingen in dit soort situaties.

Hieronder een aantal voorbeelden van oplossingen:
Bij de situatie weglopen, negeren.
Laten zien dat het jou niet interesseert, een stevige zelfverzekerde houding aannemen en lekker boeiend denken.
Bij een ander groepje kinderen aansluiten.
Naar de leerkracht gaan.

 • Pak hierna 1 of 2 oplossingen en oefen deze met elkaar, met als doel deze ook toe te passen als je kind weer in dezelfde of een vergelijkende situatie komt.
 • Evalueer elke dag hoe het gegaan is en kijk met elkaar wat helpt en of de oplossingen aangepast moeten worden.
 • Wanneer dit niet (voldoende) helpt zijn er meerdere trainingen die worden aangeboden om kinderen te helpen leren omgaan met pesten. Sociale vaardigheidstrainingen, weerbaarheidstrainingen, kiezel en druppeltraining (voor de jongeren kinderen) en rots- en water training (pubers). Tijdens deze trainingen kunnen kinderen oefenen met andere kinderen, wat vaak een positief effect heeft.
 • Bij aanhoudend pesten op school is het ook belangrijk om in gesprek te gaan met school. School kan het sociale stuk in de klas aanpakken, gedragsregels maken in de klas, trainingen aanbieden.
 • Wordt uw zoon of dochter ook gepest? Of pest uw zoon of dochter juist andere kinderen en wilt u graag weten hoe u daar het beste mee om kan gaan? Wilt u graag een uitgebreider, persoonlijke advies, gericht op het probleem van uw zoon of dochter? Stel uw vraag dan via het contactformulier. Wij denken graag mee met u en uw kind! mee kind. ————————————————————————————————————————————————–

Beste ouders, Madrid, 9-12-2013

macpietaDe Sint en zijn Pieten zijn weer naar Spanje gegaan.
En is er nog iets dat op uw verlanglijstje is blijven staan?

De spanning voor de Sint voor de kinderen is weer voorbij.
Staan er toch nog opvoedvragen op een rij? 

Wilt u dat uw kind leert slapen in zijn eigen bed?
Of dat u zijn eten niet voor niets op tafel zet?

Wilt u graag naar de winkel met de kinderen zonder gedoe?
Of bent u aan een kind wat beter luistert toe?

Heeft uw kind moeite met “Nee accepteren” thuis of in de stad?
Of bent u juist de discussies met uw puber zat! 

Opvoedcoach-online kan u helpen, u wordt gehoord!
U stelt vandaag uw vraag en morgen krijgt u een deskundig en persoonlijk antwoord.

Weer opwarmend in Spanje, 

Met vriendelijke groeten,
Opvoedpiet-online; www.opvoedcoach-online.nl

02-12-2013 Opvoedcoach-online voor bedrijven: wilt u dat uw werkgever u of uw collega’s de mogelijkheid biedt om gebruik te maken van online opvoedadvies?

Veel bedrijven hebben werknemers met kinderen in dienst. Als werknemers problemen in de opvoeding ervaren, kan dit ervoor zorgen dat zij minder goed functioneren op het werk en/of meer ziekteverzuim hebben door de stress in de opvoeding van de kinderen. vermoeide werknemer
Wij maken het bedrijven mogelijk om hun personeel op een eenvoudige, voordelige wijze gebruik te laten maken van online opvoedingsondersteuning.

Kortdurend, per mailcontact of een langer traject met Tripio, een online opvoedprogramma (7 weken, ongeveer 14 digitale contactmomenten), waarbij de opvoedcoach,videofragmenten, oefeningen en achtergrondartikelen kan toevoegen.
U en/of uw collega(‘s) krijgen steun en handvatten om het opvoeden en het leven met kinderen prettiger te laten verlopen.
Bij ons kunt u terecht voor een deskundig opvoedadvies voor onder andere de volgende problemen:
Hebben de kinderen moeite met regels in huis?
Wil een ouder leren consequenter te zijn?
Zijn er echtscheidingsproblemen en wilt u en/of uw collega(‘s) tips hoe u/zij/hij de kinderen het beste in kan begeleiden? Loopt de communicatie in het gezin niet goed. Heeft een kind problemen met eten?
Wordt een kind snel boos?
Wilt en/of uw collega(‘s) weten hoe u/hij/zij het beste kan omgaan met een opstandige peuter of lastige puber?
Zijn er vaak conflicten met het kind in huis?
Is een kind erg onzeker en wilt u en/of uw collega(‘s) weten hoe u/hij/zij daar het beste mee om kan gaan?
Is er een baby op komst en wilt u en/of uw collega(‘s)weten hoe u/hij/zij hun andere kind hier het beste op kunnen voorbereiden?
Zijn er problemen met slapen met het kind van uw werknemer, waardoor u en/of uw collega(‘s)ook minder uitgerust op het werk komen?
Voor deze problemen en andere opvoedproblemen is er een oplossing.
Opvoedcoach-online biedt de mogelijkheid om de opvoedvragen online (buiten kantooruren) te stellen.
De hulp werkt snel en effectief.
Mensen krijgen binnen 1 werkdag een persoonlijk, deskundig advies, waar ze meestal diezelfde dag nog mee aan de slag kunnen.
Opvoedcoach-online is aangesloten bij Trivium-Lindenhof, een organisatie met op het gebied van jeugdhulpverlening. Over het algemeen merkt u daar als ouder niets van, alleen wanneer een ouder en/of de opvoedcoach denkt dat er meer nodig is, kunnen zij een beroep doen op bijvoorbeeld een gedragsdeskundige, budgetcoach of andere disciplines van TriviumLindenhof.

Wilt u dat u, uw werkgever en/of uw collega’s hiervan kunnen profiteren? Informeer dan naar onze mogelijkheden en stuur een persoonlijk bericht. Opvoedcoach-online maakt het leven met kinderen eenvoudiger! Met vriendelijke groeten Annemiek Westerweele; opvoedcoach-online

02-11-2013 Veel ouders vragen zich het af: Hoe kan ik mijn kind goed begeleiden bij zijn/haar huiswerk?

Iedere ouder (met kinderen op school vanaf groep 3 of 4) krijgt er mee te maken. Kinderen met huiswerk. Het ene kind vindt het leuk om te doen en gaat er gelijk mee aan de slag, maar er zijn ook kinderen die meer moeite hebben met het maken van hun huiswerk.
Dit kan verschillende oorzaken hebben:
– Kinderen hebben moeite met plannen. Ze stellen het huiswerk uit tot het allerlaatste moment.
– Kinderen begrijpen de opdracht niet. De uitleg is niet duidelijk genoeg.
– Kinderen missen de motivatie. Ze doen liever iets anders, zoals buiten spelen of computeren.
– Kinderen missen de rust.  Ze kunnen zich niet concentreren op hun huiswerk, ze zijn snel afgeleid en zien steeds andere leukere dingen om mee aan de slag te gaan. Voor u als ouder kan dit best lastig zijn. Bij sommige ouders roept het irritatie op omdat ze denken dat hun kind er gewoon geen zin in heeft, lui is of geen verantwoordelijkheidsgevoel heeft.

Ook is het soms lastig met uw eigen planning als uw kind op het laatste moment een beroep op uw doet, terwijl u op dat moment met iets anders bezig bent. Als dit bij u irritatie oproept, wordt het huiswerk probleem vaak alleen maar groter.

Hoe kan u als ouder uw kind helpen om op een goede manier met het huiswerk om te gaan:
– Laat uw kind na schooltijd eerst een moment nemen om te ontspannen. Een goed moment om aan het huiswerk te beginnen is na het ontspannen.
– Als uw kind begint aan zijn/haar huiswerk, zorg dan voor een goede voorbereiding:
– Laat uw kind er wat drinken bij nemen, drinken (met weinig suikers) zorgt voor een betere concentratie.
– Zorg dat uw kind op een rustig plekje kan werken waar hij/zij niet al teveel wordt gestoord. (muziek hoeft geen stoorzender te zijn, sommige kinderen vinden het juist prettig om huiswerk te maken met muziek)
– Zorg dat de werkplek netjes is.(een rommelige werkplek kan zorgen voor teveel afleiding) – Houdt mobieltjes (die kunnen zorgen voor afleiding) buiten handbereik.
– Laat uw kind een “to do” lijstje maken. Zo weet hij/zij precies wat er nog moet gebeuren die dag en het is fijn om af te kunnen strepen wat klaar is.

Andere dingen die uw kind kunnen helpen:
een raampje open zetten (frisse lucht helpt goed om actief te blijven), hardop lezen met leren kan helpen om jezelf beter te concentreren, het onderstrepen van belangrijke dingen of belangrijke punten op een apart papiertje opschrijven.
Wissel moeilijke en makkelijke opdrachten met elkaar af.
Sommige kinderen zijn zelf ook heel innovatief in het zoeken naar oplossingen, zo bedacht een meisje van 10 laatst om een leertekst op te nemen met haar tablet, daarna kon ze het afspelen zo vaak ze wilde en las ze de tekst op het blaadje mee om het in haar hoofd te krijgen.

– Spreek een vaste tijd voor huiswerk maken af.
– Leg uit dat als het huiswerk af is, er tijd is voor de leuke dingen, bijvoorbeeld buiten spelen, computeren etc.(dit werkt als een stimulans)
Help uw kind op gang. (Toon interesse door bijvoorbeeld even mee te kijken wat voor huiswerk ze hebben en af te spreken wanneer hij/zij hulp kan vragen als dat nodig is) – Geef een compliment als uw kind bezig is met haar/zijn huiswerk.
– Wanneer uw kind om hulp vraagt, probeer hem/haar zelf te laten nadenken over de oplossing. Wat staat er boven de opdracht? Wat zouden ze daar mee bedoelen? Wat heeft de leerkracht er over uitgelegd? Of geef een kleine tip over het geen wat ze “fout” doen. (bijv. als de laatste letter fout is: kijk eens goed naar de laatste letter…)
– Geef een compliment als uw kind klaar is met zijn/haar huiswerk.

Er zijn een hoop websites waar kinderen hun huiswerk kunnen oefenen, hieronder vindt u een aantal:

www.topomania.nl Een oefenprogramma voor het leren van Topografie.
www.schooltv.nl Veel onderwerpen bij geschiedenis en aardrijkskunde kunnen levendiger gemaakt worden door een filmpje te zoeken over het thema op deze site.
www.teach.nl Voor het oefenen en overhoren van woordenlijsten (nederlands, frans, engels, duits etc.) (ook beschikbaar als app)
www.squla.nl Een leuk en leerzaam oefenprogramma, waar ook geoefend kan worden met Citotoetsen. (dit is een betaalde site)

Komt uw kind er inhoudelijk met leren thuis niet uit, vraag dan advies bij de leerkracht. Wilt u een advies op maat om uw kind te helpen met het huiswerk of heeft u andere opvoedvragen, stel dan uw vraag via het contactformulier. U krijgt binnen 1 werkdag een persoonlijk, deskundig advies via de mail terug. ————————————————————————————————————————————————— 23-08-2013 Na 6 weken vakantie beginnen de scholen weer volgende week. Tips om weer goed in “het ritme” te komen met de kinderen. Opvoedcoach-online in het nieuws